METHODE

de methode

Ik gebruik in mijn trimsalon, afhankelijk van de hond en in overleg met de baas, verschillende technieken:

 

Knippen en effileren: in model knippen van de hond gebeurt bij een krulvacht (bijv poedel of labradoodle) met een gladde schaar en bij een niet krullende vacht (bijv maltezer of shih tzu) met een effileer schaar, deze is getand zodat hij geen lijnen achterlaat en er een natuurlijk effect ontstaat.


Scheren: Het voorwerk bij honden die geknipt moeten worden gebeurt bijna altijd met de 'electrische schaar' oftewel de tondeuse. Daarmee wordt op het lichaam de gewenste lengte gezet en de hond wordt vervolgens met de schaar verder afgewerkt.

 

Ontwollen: verwijderen van losse wol bij alle rassen met een ondervacht door middel van wassen, uitblazen en borstelen.


Uitdunnen / contouren: met behulp van getande schaar wordt het bestaande model van de hond uitgedund en/of strak gezet (bijv, golden retreiver, keeshond)

 

Plukken: in verband met de belasting voor mezelf en de hond heb ik er voor gekozen geen honden meer te plukken, ik verwijs jullie daarvoor graag door naar mijn collega's

 


Belang van de hond voorop

Bij mij in de salon staat het belang van de hond altijd voorop. Een pijnloze en (zoveel mogelijk) stressvrije behandeling gaat dus altijd voor menselijke ijdelheid. De keuze voor techniek en behandeling zal, uiteraard in overleg, hierop gebaseerd zijn.

  


Was en blaasmethode

Ik werk in mijn trimsalon met de was en blaasmethode. Dat betekent dat ik na het wassen (en voor het knippen) de losse volgezogen haren uitblaas met een waterblazer. Op deze manier verwijder ik wol, dode haren en beginnende klitten zonder de nog gezonde haren te beschadigen.

 

Met borstelen worden vaak de gezonde haren ook uitgetrokken (wat zorgt voor nieuwe aanmaak van haar, dus meer haar in huis) of beschadigd (beschadigde haren zijn klitgevoeliger). Honden met een knipvacht hebben door deze behandeling in de toekomst dus minder kans op klitten. Honden die ruien worden op deze manier snel door hun rui heen geholpen.

 

De was en blaasmethode betekent dus: minder borstelen, minder klitten en minder haar in huis.

 

 

Opleiding

In 2016 ben ik begonnen aan de opleiding Hondentrimmen aan de HKI in Bunnik waar ik mijn diploma behaalde. Tijdens en na mijn opleiding heb ik me daarnaast nog gespecialiseerd door aan extra trainingen deel te nemen.